Mat, Matprosjekt

Jordskokk three ways

Rett fra jord til bord!


Når man får tak i fersk jordskokk må det bli prosjekt. Vi bestemte oss for å lage puré, suppe og chips.

Jordskokkpuré

  • Ca. 310 g jordskokk
  • Ca. 3,6 dl fløte og melk
  • Ca. 1 ss smør

Jordskokkene renses med en svamp. Et tips er å kutte dem før de vaskes/renses, slik at man kommer til i alle krinkler. La de ligge i kaldt vann for unngå at de misfarges. Skyll dem av i vann etter at de er renset.

Kok opp fløte og melk (denne gangen hadde jeg ca. 2 dl fløte og resten melk.) sammen med jordskokkene. Husk at alle jordskokkene bør være kuttet i omtrent like store deler.

La det koke til mye av væsken er kokt bort og/eller til jordskokkene blitt gjennommyke – det tar ca. 20-25 min. Bruk en stavmikser og kjør til det blitt til en puré. Bruk gjerne en sil dersom du ønsker en jevnere/mere smooth konsistens.

Vi serverte jordskokkpuréen til lammecarré av fjellam (fra Annis pølsemakeri), brokkolini, stekte perlepoteter og byråkratens franskinspirerte skysaus.


Jordskokksuppe

  • Ca. 400 g jordskokk
  • 2 stk sjalottløk
  • 2 stk hvitløksfedd
  • Ca. 2 ss smør
  • Ca. 1,5 dl hvitvin
  • Ca. 8 dl melk
  • Ca. 2,5 dl innkokt kyllingkraft
  • Sitron, salt og pepper

Vask/skrubb jordskokkene (akkurat som ved jordskokkpuréen), og kutt de i omtrent like store biter. Hakk løk og hvitløk.

Smelt smøret i en stor kasserolle og ha i sjalottløken først, deretter hvitløken etter en liten stund. Ikke la dem endre farge. Tilsett vinen og la det koke til nesten all væske har fordampet. Tilsett melk, kyllingkraft og jordskokkene. La det småkoke i ca. 20 min – men husk å røre om slik at det ikke fester seg i bunn av kasserollen.

Ha over suppen i en foodprocessor; begynn med jordskokkene og litt væske og tilsett mer og mer væske etterhvert. Man kan selvsagt bruke en stavmikser direkte i kasserollen, men jeg synes det kan blir litt mye gris av det. Kjør alt til en jevn suppe, smak av med litt sitron, salt og pepper.

Dryss litt grovhakket gressløk over og server med jordskokkchips og sprøstekt bacon.

Bon Appétite!


Jordskokkchips

  • Ca. 50 g jordskokk
  • Ca. 3 ss rapsolje
  • Ca. 3 ss vann
  • Grovt havsalt

Akkurat som over – vask jordskokkene. Bruk en mandolin og skjær tynne skiver (det går an å bruke en ostehøvel, eller en god og skarp kniv hvis man er dyktig på å skjære skikkelig tynne skiver).

Dynk jordskokkskivene i blandingen med olje og vann. Legg ut skivene på et brett med bakepapir og dryss litt salt over. Inn i ovnen i ca. 45-60 min; ta evt. ut dem som fått farge tidligere og la de andre stekes lenger. Legg dem på en tallerken med torkypapir og la dem kjøles ned.

Server som snacks – eller til jordskokksuppe eller til en annen rett som et crunchy element!

Tusen takk til Hage-Kaja for de fantastiske jordskokkene!


Siste nytt
til innboksen din!



Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s