Mat, Matprosjekt

Boeuf bourguignon – klassisk versjon

Etter oppskriften til Maria Villegas og Sarah Randell fra kokeboken «En liten smak av Frankrike».


De eneste «store» tilleggene til oppskriften i denne kokeboka, var at vi la til litt av sausrestene fra gårdagens middag, i tillegg til at vi smeltet ned fettet fra høyryggen for å bruke i stedet for smør – men dette er jo faktisk helt i tråd med boeuf bourguignon-ånden, det vil si å maksimere smaken.

Ellers er det følgende ingredienser som trengs:

  • Kjøtt fra storfe, helst bog eller høyrygg. Vi har denne gang brukt 1,1 kg høyrygg.
  • 1 hel flaske rødvin, helst en Burgunder. Vi kjøpte denne gang Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune fra Bouchard Ainé & Fils.
  • 3 hvitløksfedd som finhakkes (brunoise, som det så fint heter).
  • Bouquet garni – dette er en krydderbukett av timian, bladpersille og laurbærblad.
  • 4 sjalottløk (opprinnelig vanlig løk) som finhakkes (brunoise), samt 12 hele små sjalottløk.
  • 3 små gulrøtter som finhakkes (brunoise her også…), samt 8 små gulrøtter som kuttes i «lozenge», som franskmennene kaller det.
  • 2-4 spiseskjeer hvetemel, avhengig av hvor tykk man vil ha sausen.
  • 300 g bacon. Anbefaler gjerne bacon kjøpt på type Bondens Marked, Annis Pølsemakeri eller tilsvarende, der baconet ikke er tilsatt vann, men er tørrsaltet og røkt.
  • Aromasopp og østerssopp (opprinnelig skal det være fersk og smakfull sjampinjong fra skogen).

Tilberedningen av boeuf bourguignon tar ganske lang tid – så ikke vær for sulten når du starter! Alt skal kuttes, og mye skal kuttes i bittesmå biter. Så skal gryta kokes. Lenge!

Men – det viktigste av alt: man må starte med å marinere kjøttet dagen før…!


1 tanke om “Boeuf bourguignon – klassisk versjon”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s